Pääsiäisen juomavinkit

Pääsiäisen perinteisiin kuuluu tietysti niin pääsiäismunat, kuin rairuohokin. Ruokapöydän antimista mainittakoon lammasruoka, mämmit ja pashat. Mitä viiniä tarjoilla pääsiäisen aikaan ruoan kanssa ja mitä seikkoja on huomioitava viiniä valitessa?

Ruoan valmistustapa määrittää pitkälti viininvalintaa. Viinin tulisi täydentää ruoan makua, joten pitkään haudutetulle liharuoalle voi valita iäkkäämmän ja kypsyneemmän viinin nuoren viinin sijaan. 

Viiniä valitessa on mietittävä myös ruoan hallitsevaa makua. Voisi sanoa, että ruoan makumaailman kokonaisuus ratkaisee valittavan viinin. Tällöin on huomioitava lisäksi minkälainen mahdollinen kastike on ja mitkä ovat pääruoan lisukkeet.

Jotta onnistut viinien tarjoiluissa myös pääsiäisenä, käy lukemassa vinkit viinien tarjoiluun:

Muista nämä seikat ennen viinien nauttimista.

Klassisin pääsiäisruoka onkin varmasti uunissa pitkään haudutettu liharuoka kuten lammas tai naudanpaisti. Pääsiäispöydän haudutetun tumman liharuoan kumppaniksi sopii klassiset viinit esim. Espanjan Riojan alueelta tai Italian Chianti Classico.

Laatua pääsiäispöytään saat valitsemalla Italian supertoscanalaisen, vaikkapa Cabreo Il Borgon, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja varsinkin pitkään haudutetun lihan kaverina.

Lampaanpaistin kyytipojaksi voit kokeilla myös Shiraz -tai Cabernet Sauvignon -rypäleestä valmistettua viiniä. Valkoviineistä suosittelen tammikypsytettyä valkoviiniä esim. Chardonnay-rypäleestä valmistettua.

Aromikkaamman liharuoan kyytipojaksi voit kokeilla vuorostaan argentiinalaista Malbecia esim. Domaine Bousquet Organic Malbecia tai ranskalaista Châteauneuf-du-papea.

Jälkiruokaviinin on oltava jälkiruokaa makeampaa

Juhlaruoan kruunaa tietysti kunnon jälkiruoka. Jälkiruoan ja viinin yhdistämisessä pätee yksi hyvin yksinkertainen sääntö: jälkiruokaviinin on oltava jälkiruokaa makeampaa.

Poikkeuksia tähänkin sääntöön toki löytyy, vaikkapa suklaa, jonka kanssa sopii myös täyteläinen punaviini. Suklaan kanssa toimii loistavasti Malbec-rypäleestä valmistettu argentiinalainen punaviini.

Muistakin rypäleistä valmistetut punaviinit voivat toki sopia suklaan kanssa. Tärkeää olisi löytää viinistä samankaltaisia aromeja mitä suklaassakin on. Malbec-rypäleestä valmistetusta punaviinistä löytyy useimmiten suklaan kaltaisia aromeja, joten tästä syystä ne myös toimivat suklaan kanssa.

 

Mämmin kanssa voit kokeilla makeaa väkevöityä viiniä kuten portviiniä tai vaikkapa madeiraa. Ei kannata unohtaa myöskään oluita, pääsiäisen aikaan myynnissä olevista pääsiäisoluista löytynee suklaisia makuja, jotka sopivat aromikkaan mämmin kanssa.

Pashan kyytipojaksi taas suosittelen makeaa valkoviiniä esim. Canti Moscato d`Astia tai klassista unkarilaista Tokaijia.

Mukavaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa!

Timo Lehtinen