Mitä viiniä tarjoilla joulun aikaan – katso viinisuositukset

Joulupöydän antimiin kuuluu perinteisesti niin kinkut ja kalkkunat kuin jouluiset laatikotkin. Monesta pöydästä löytynee myös rosollia ja erilaisia kaloja. Ja tietysti jälkiruokakin kuuluu joulupöydän herkkuihin. Mitä viiniä kannattaa tarjoilla näitten jokavuotisten klassisten herkkujen kanssa, jossa makumaailman kirjo on hyvin laaja?

Joulupöydän aromimaailma sekä makujen laaja kirjo ja laatikoista tuleva makeus asettavat tosiaan haasteen viinin valintaan. Paras valinta on noutopöytään sopiva keskitäyteläinen ja hedelmäinen punaviini.  Täyteläisyyttä ja aromikuutta viinissä voi toki olla edellyttäen, että viini ei ole liian tuhti, jotta se ei jyrää ruoan makumaailmaa. Myöskään tanniinia ei saa olla viinissä liikaa. Ja kuten aina ruoan ja viinin yhdistämisessä, lähtökohtana on se, että juoman pitää täydentää ruoan makua, tällöin viinissä olisi hyvä olla samoja aromeja mitä ruoassakin. Toisin sanoen, viini voi olla täyteläisempi, kunhan siinä on joulupöydän aromimaailmaan sopivaa aromikkuutta.

Alkumaljaksi sopii niin perinteinen glögi, kuin juhlava kuohuviini tai samppanjakin. Kuohuviinillä ja samppanjalla saa raikastettua ja kevennettyä joulupöydän muuten niin raskaan puoleista aromimaailmaa. Ja nykyäänhän on tarjolla myös kuohuviiniglögejä, jos haluaa kokeilla jotain uutta ja erilaista.

Joulupöydän pääruoan eli kinkun ja laatikoiden kumppaniksi sopii tosiaan keskitäyteläinen punaviini, mutta voit kokeilla myös aromikasta valkoviiniä esim. uuden maailman Chardonnaytä tai Ranskan Alsacen alueen Riesling-viiniä. Aromikas ja raikashappoinen valkoviini sopii hyvin myös joulupöydän kalan kanssa. Punaviineistä suosittelen kokeilemaan uuden maailman tai Ranskan Pinot Noir-rypäleestä valmistettua viiniä, koska niissä on sopivaa keveyttä, mutta myös napakkuutta joulupöydän haasteelliseenkin makumaailmaan. Myös klassisista rypäleistä valmistetut viinit, kuten Merlot, Cabernet Sauvignon ja Sangiovese ovat hyviä vaihtoehtoja joulupöydän viinivalintaan.

Joulu on ehkä vuoden suurin juhla, joten viinin valinnassa kannattaa panostaa myös laatuun

On hyvä muistaa, että vaikka viinin ja ruoan yhdistämisessä on tietyt lainalaisuudet, joulu on ehkä vuoden suurin juhla, joten viinin valinnassa kannattaa panostaa myös laatuun. Joulupöytään saat laatua ostamalla ranskalaista Bordeaux`ta tai Chàteauneuf-du-Papea, Espanjan Riojan gran reservaa, italialaista Amaronea tai Toscanan alueen viiniä. Koska aromikkaan ja tuhdimman viinin maku ei ehkä sovi jouluruoan aromimaailman kanssa niin hyvin, viiniä nauttimisen voi jättää suosiolla vaikkapa jälkiruokajuustojen kanssa nautittaviksi. Ja jotta jouluruoan kanssa ei tarvitsi olla ihan kuivin suin, voit nauttia ruoan kanssa perinteistä olutta, joka onkin monesti varmin vaihtoehto jouluisten ruokien kanssa nautittaviksi.

Joulupöydän kruunaa yleensä makea jälkiruoka tai juustotarjotin. Makean jälkiruoan kanssa sopii tietysti makea viini. Pääsääntönä viinin ja jälkiruoan yhdistämisessä on se, että jälkiruokaviinin olisi oltava makeampaa, kuin itse jälkiruoan. Hyvä valinta näille molemmille on makea väkeväviini kuten portviini. Portviinissä on riittävästi makua ja sopivaa makeutta suolaisempienkin juustojen kumppaniksi.

Jotta saat viinin aromit irti parhaalla mahdollisella tavalla kannattaa lukea blogikirjoitukseni viinin nautittavuuden lisäämisestä. Voit lukea kirjoituksen tästä:

Muista nämä seikat ennen viinien nauttimista.

Näillä vinkeillä viinikauppaan viiniä valitsemaan. 😊

Timo Lehtinen