Alkuviinit – viiniä luonnollisimmillaan

Tämän kertaisen blogin aiheena on alkuviinit, jotka tunnetaan myös nimellä natural wine eli naturalviinit. Mitä nämä jopa alkukantaisetkin viinit oikein ovat? Lähdetään pureutumaan niihin vähän tarkemmin.

Alkuviinien valikoima on toistaiseksi aika suppea. Alkon valikoimassa tuotteitta on reilut 30, kun luomutuotteita löytyy yli 700. Tästäkin huolimatta alkuviinit on selkeästi seuraava viinitrendi, koska ne ovat viiniä puhtaimmillaan ilman mitään ylimääräistä käsittelyä ja lisäaineita. Kuten edellisessä blogissa kerroin, alkuviineissä luomuajatus on viety luomuviinejäkin pidemmälle. Mikäli kirjoitukseni luomuviineistä on vielä lukematta, voit lukea sen tästä:

Miksi nauttia luomuviiniä?


Itse olen tutustunut alkuviineihin lähemmin vasta viime aikoina. Kerronkin seuraavaksi tarkemmin kahdesta maistamastani viinistä ja ensi kokemuksista alkuviineihin. Punaviininä maistoin Rhònen alueen Lunar Apoge Cotes du Rhone 14.91€.  Tästä kerroinkin jo aiemmin Instagramissa ja Facebookissa. Viini on luomuviini, ja se on myös biodynaaminen eli viinin viljelyssä on kiinnitetty lisäksi huomiota auringon, kuun ja planeettojen liikkeisiin. Maultaan viini on keskitäyteläinen, kirsikkainen ja metsämansikkainen, jonka maussa on makeaa mausteista paahteisuutta. Viiniä tuli nautittua kermaisen kanapastan kanssa. Voin sanoa, että toimi sen kanssa loistavasti. Viini on erittäin monipuolinen ruokaviininä, esimerkiksi juurikin pastan ja pizzan tai vaikkapa lihapadan kumppaniksi.

Valkoviiniksi valitsin myöskin ranskalaisen Nigiro Nature Chardonnayn 12.60€. Viinilinna.fi-sivuilla on kerrottu viinin olevan vegaaninen ja siihen ei ole lisätty yhtään sulfiittia eli rikkidioksidia. Viini on maultaan Chardonnay-rypäleelle tyypillisesti trooppisen hedelmäinen. Maussa on aistittavissa omenaisuutta ja sitruksisuutta, ja jopa vaniljaisuutta. Vaniljaisuus ja kermaisuus viinissä viittaakin yleensä tammitynnyrikypsytykseen tai joko tammilastujen tai tammilankkujen käyttöön viinin kypsytyksessä. Kuten Chardonnay yleensäkin, viini sopii erittäin hyvin paistetun lohen kanssa. Viinin raikas hapokkuus leikkasi mukavasti lohen rasvaisuutta ja raikasti kokonaisuutta. Viini täydensi hienosti lohimedaljongin, kermaperunoiden sekä hunajaisen jogurttikastikkeen maut.

Alkuviinit valmistetaan mahdollisimman puhtaasti ilman mitään lisäaineita

No se siitä viinisuosituksista. Palataan takaisin alkuviineihin. Alkuviinit valmistetaan mahdollisimman puhtaasti ilman mitään lisäaineita. Niitä ei myöskään välttämättä kirkasteta tai suodateta eli ne ovat yleensä suodattamattomia. Kuten luomuviineissä, myös alkuviineissä rikkidioksidin eli sulfiitin käyttöä on rajoitettu tai sitä ei lisätä ollenkaan eli ne voivat olla myös täysin rikkidioksidittomia. Kuten luomu-kirjoituksessa kerroin, rikkidioksidi on tarkoitettu viinin säilyvyyden parantamiseksi, ja vaikka sitä ei lisättäisi, sitä muodostuu luontaisesti käymisprosessin aikana.

Alkuviinit valmistetaan luonnonmukaisesti, mutta ne eivät välttämättä ole luomua, koska kaikki tuottajat eivät ole hankkineet kallista luomusertifikaattia. Toisin kuin luomuviineillä, alkuviineillä ei ole vielä yhteistä lainsäädäntöä tai sertifikaattia. Eli käytännössä kuka tahansa viininvalmistaja voi ilmoittaa tekevänsä viininsä alkuviininä. Lainsäädännön puuttuminen tarkoittaa myös sitä, että viininvalmistusta ei valvota millään tavalla. Eli se, että viini on ilmoitettu alkuviiniksi ei periaatteessa tarkoita sen puhtaampaa viiniä.

Maanläheiset aromit ovat alkuviineissä hyvin tyypillisiä

No mites se alkuviinin maku sitten? Maku eroaa kyllä jonkin verran ns. tavallisista viineistä. Varmastikaan kaikki eivät alkuviinien mausta pidä, koska maussa voi korostua esimerkiksi tallimaisuus tai jopa happamaisuus. Yleensäkin maanläheiset aromit ovat alkuviineissä hyvin tyypillisiä, mikä korostui myös maistamissani viineissä.

Vaikka lainsäädäntö ja valvonta vielä puuttuvat, itseäni alkuviinit kiinnostavat luonnonmukaisen viljelyn ja puhtaamman viinin valmistuksen takia. Ja se, että viineihin ei lisätä mitään ylimääräisiä kemikaaleja tai lisäaineita on tietysti myös hyvä asia. Jos johonkin voisin vaikuttaa, niin toivoisin, että tulevaisuudessa alkuviinejä tulisi olemaan laajempi valikoima ja niillä jonkinlainen lainsäädäntö. Tällöin ainakin tietäisi mitä viinissä on, ja mitä siinä ei ole. Jäädään odottelemaan miten valikoima ja lainsäädäntö alkuviinien osalta kehittyvät.