Eikö viinin aromit avaudu? Kokeile näitä kolmea vinkkiä

Tuntuuko sinustakin siltä, että viinin aromit eivät oikein avaudu, vaikka olet avannut viinipullon etukäteen ennen tarjoilua. Hätä ei ole tämän näköinen. Tällä kertaa kerron sinulle kolme helppoa vinkkiä, joilla saat viinin aromit helpommin ja jopa nopeammin avautumaan.

Pääsääntönä voitaneen pitää sitä, että viinipullo kannattaa avata aina hyvissä ajoin ennen tarjoilua, vaikka et tekisikään sen lisäksi muita toimia. Kuten olet ehkä huomannut, niin viinin maku muuttuu paremmaksi lasiin kaadon jälkeen, jos sen antaa hetken aikaa tuulettua eli olla ilman kanssa kosketuksissa, vaikka puolen tunnin ajan. Ihan samanlaiseen muutokseen ei päästä, jos viinipullon avaa hyvissä ajoin ja sitä ei kaadeta siitä mihinkään. Se johtuu siitä, että viinipullon suuaukko on niin kapea, joten viini ei pääse pullossa ollessa niin hyvin tekemisiin hapen kanssa. Parasta olisi siis kaataa viini pullosta johonkin toiseen astiaan.

Tästä päästäänkin sujuvasti ensimmäiseen vinkkiin. Kuten äsken kerroin viini olisi hyvä kaataa johonkin astiaan. Astian virkaa voi toimittaa, vaikka vesikannu, jos ei muuta ole sillä hetkellä saatavilla. Riittää, että kannussa on tilaa, jotta viini pääsee hapen kanssa kosketuksiin, näin aromit irtoavat paremmin. Kaulaosan olisi hyvä kuitenkin olla kapeahko, jottei aromit pääse kokonaan haihtumaan viinistä. Sitähän ei kukaan halua. 😊

Viini avautuu, kun se pääsee kunnolla kosketuksiin hapen kanssa

Paras väline viinin tuulettamiseen on ehdottomasti viinikarahvi, mikä tunnetaan myös nimellä dekantteri.  Kun viinin dekantoi ennen viinin nauttimista, viini avautuu, kun se pääsee kunnolla kosketuksiin hapen kanssa. Miten viinin dekantointi oikein oikeaoppisesti tehdään? Käy lukemassa asiasta tarkemmin aiemmasta postauksesta:

Muista nämä seikat ennen viinien nauttimista.

Punaviinin maku monipuolistuu dekantoidessa, sekä muun muassa rypäleen kuorista ja rangasta tulevat tanniinit pyöristyvät, jotka ilman tuulettamista tuntuisivat suuta kuivattavana tai jopa kiristävänä tuntemuksena suun limakalvoilla. Moni ei pidä tanniinisista viineistä, joten dekantoimisesta voisi olla hyötyä tanniinien pehmentämiseen ja pyöristämiseen.

Dekantoidessa myös viinin hedelmäiset aromit pääsevät kunnolla esiin. Voisi sanoa, että viini maistuu dekantoinnin jälkeen yksinkertaisesti vaan paljon paremmalta ja maukkaammalta, mutta myös pehmeämmältä.

Viini saa happea, kun se liikkuu edestakaisin

Toinen tapa saada viini avautumaan, on avata ensin viini ja antaa sen hetken aikaa tuulettua pullossa. Ennen tarjoilua viini tuuletetaan kaatamalla se johonkin astiaan ja heti sen jälkeen takaisin pulloon. Kyseisen toimenpiteen voi tehdä useammankin kerran. Tällä tavalla viini saa happea, kun se liikkuu edestakaisin astian ja pullon väliä. Kaatamiseen kannattaa käyttää suppiloa, muuten hyvää juomaa menee hukkaan, mikäli osan kaataa pullosta ohi.

Saman vaikutuksen saa, kun viiniä pyörittää lasissa. Ainoa huono puoli on se, että tällöinhän koko viini ei saa happea vaan ainoastaan lasissa oleva. Eli toki voit kokeilla lasissa pyörittelyä ja se on suositeltavaakin, mutta jos haluat nauttia useamman kuin yhden lasin kannattaa kokeilla ehdottamiani vinkkejä.

Katso alta video, kuinka viiniä kannattaa pyöritellä lasissa ennen nauttimista, jotta se luovuttaa aromeja mahdollisimman paljon.

 

Nopein tapa saada viinin aromit aukeamaan

Ehdottomasti nopein tapa saada viinin aromit aukeamaan, on kaataa se blenderiin eli tehosekoittimeen. Kuulit ihan oikein eli viini kaadetaan tehosekoittimeen ja viinin maku aukeaa kyseisen toimenpiteen jälkeen. Luin tästä vuosia sitten muistaakseni radiokanava Voicen sivuilla, taisi tulla mainos/juttu vastaan sosiaalisessa mediassa ja pakkohan siitä oli klikata.

Yksinkertaisuudessaan homma menee niin, että viini kaadetaan blenderiin ihan samalla tavalla kuin muuhunkin astiaan tai dekantteriin. Sen jälkeen tehosekoittimen kansi laitetaan kunnolla kiinni. Ja tehot laitetaan täysille eli nupit kaakkoon 30-40 sekunnin ajaksi.

Kun laite on toiminnassa, kannesta on hyvä pitää kaksin käsin kiinni, jottei pahempia vahinkoja pääse sattumaan. Toki, jos haluat keittiön seiniin punaviinin väristä sävyä, niin silloin ei varmaan ole niin väliä.

Toimenpiteen aikana viini vaahtoaa todella paljon. Kun aika on kulunut ja virrat sammutettu, viinin vaahtoaminen loppuu käytännössä heti virran sammuttamisen jälkeen. Sen jälkeen viinin voi kaataa lasiin nauttimista varten. Jos sitä on tarkoitus tarjota muillekin, se kannattaa kaataa takaisin pulloon.

Katso alta lyhyt video, kuinka edellä mainittu toimenpide suoritetaan ja viinin aromit saadaan avautumaan alle minuutissa. 

Käsitykseni mukaan kyseistä menetelmää käytetään paljon ravintoloissa. Tätä tapaa voidaan käyttää etenkin, jos tilaat ravintolassa vain yhden lasillisen. Siellähän osa viineistä voi olla avattu jo useita päiviä aikaisemmin, niin käyttämällä viini blenderin kautta saadaan viinin maku nopeasti avautumaan.

Kokeilin ensimmäisen kerran menetelmää jo vuosia sitten pitämälläni viinikurssilla, kun olin lukenut asiasta netistä. Kerroin vinkistä kurssille osallistuneille ja kaikki innostuivat asiasta, joten päätimme kokeilla sitä heti kurssilla.

Testin toteutimme niin, että osan viinin sisällöstä kaadoimme blenderiin ja osan jätimme pulloon. Tällöin pääsimme vertaamaan blenderissä käynyttä viiniä pullossa olleeseen. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että viinin maku oli monipuolistunut blenderissä käytön jälkeen.

Itse olen kokeillut kyseistä vinkkiä useasti ja todennut sen toimivan. Sillä tavalla saat nopeutettua viinin avautumista huomattavasti. Itse suosin kuitenkin kahta ensimmäistä vinkkiä enemmän, koska ovat enemmän perinteisiä tapoja.

Ravintolassa kannattaa tilata koko pullo

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun nauttii viinejä ravintolassa, jotta saa viinin nautiskelusta enemmän irti myös ravintolassa? Parasta olisi tilata ravintolassa kerralla koko pullo. Tällöin ainakin varmistat, että viini avataan varta vasten sinua varten. Jos tilaat vain yhden tai kaksi lasillista, niin silloinhan et voi tietää milloin pullo on avattu. Ravintoloissa voi olla saatavilla myös pienempiä pulloja, joten kannattanee kysäistä ravintolahenkilökunnalta niiden saatavuutta, varsinkin jos olet liikkeellä pienemmällä porukalla.

Mikä sinusta oli paras vinkki? Jaa postaus ja kommentoi kirjoitusta sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa tai Twitterissä.

Timo Lehtinen