viinipullon avaaminen

Tarvitseeko ostaa kaikki mahdolliset viinitarvikkeet? Hanki ainakin nämä ja säästä rahaa

 

Useat kaupat ja varsinkin nettikaupat ovat nykyään pullollaan erilaisia viinitarvikkeita. Monessa viinitarvikkeita myyvässä kaupassa on sadoittain erilaisia viinin nauttimiseen liittyviä tarvikkeita. Nykyään myös isoimmista marketeista löytyy jo melkoinen määrä erilaisia viinitarvikkeita. Kuluttajan on hankala tietää mitkä myytävistä viinitarvikkeista on ylipäätään hyödyllisiä ja sellaisia mitä kannattaa ostaa.

 

Moni ostaa viineihin liittyviä tarvikkeita joko itselle tai lahjaksi. Suosittua on ostaa myös viinipullo viemisenä ja siihen kylkeen viinitarvike, jolla pystyy tekemään vaikka mitä. Monesti tällaiset tuotteet, joilla ei ole sen syvällisempää käyttötarkoitusta jäävät pölyyntymään kaappeihin.

Hyvänä esimerkkinä mainittakoon samppanjavispilä, jonka tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Henkilökohtaisesti en näe niissä mitään järkeä. Miksi laadukkaan samppanjan tai kuohuviinin kuplia pitäisi vähentää käyttämällä kyseistä vispilää, kun eikös kuohuvien juomien juttu ole juuri kuplat.

 

Jotta sinun ei tarvitse toistaa edellä mainittuja virheitä, kerron sinulle viisi viinitarviketta, joilla saat säästettyä rahaa ja, jotka itseään arvostavan viinin nautiskelijan on hankittava.

 

Lämpömittari

 

Viinin oikealla tarjoilulämpötilalla pystytään vaikuttamaan viinin nautittavuuteen kaikesta eniten. Kun tarjoilet viinit oikean lämpöisenä, viinin maku pehmenee sekä tasapainottuu. Viinin oikea tarjoilulämpötila vähentää myös viinin makeutta. No mistä tietää milloin viini on oikeassa lämpötilassa.

 

Viinin optimilämpötilan saat tietysti tarkistettua viinipulloille tarkoitetulla lämpötilamittarilla. Jotta tiedät minkä lämpöisenä mikäkin viinityyppi on tarjottava, käy lukemassa aiheesta lisää:

Onnistu juhlissa – muista nämä seikat ennen viinien nauttimista

 

Viinipulloille tarkoitettuja lämpömittareita on saatavilla paljon erilaisia. Kuitenkin pääperiaate on kaikissa sama eli lämpömittari asetetaan viinipullon ympärille. Tällöin mittarin sensorit mittaavat lämpötilan pullon pinnalta. Lämpötilan saa vuorostaan tarkistettua mittarissa olevista näytöstä.

 

lampomittari viinipullossa

 

Itse olen käyttänyt Alkosta ostamaani digitaalisella näytöllä olevaa lämpötilamittaria, jonka käyttöperiaate on juurikin edellä mainitun lainen. Onpahan sekin tullut testattua, että kyseinen mittari mittaa lämpötilaa myös kädestä, kun mittarin laittaa ranteen ympärille kellon tapaan.

 

Oikeanlainen viinipullon avaaja

 

Kun viinipullo on saatettu optimilämpötilaan viinipullo pitäisi jotenkin saada avattua, ennen kuin sitä päästään nauttimaan. Uskoisin, että monelle mökkeilijälle on tuttua, että viinipullo kyllä löytyy, mutta eipä löydy minkäänlaista avaajaa. Hätä keinot keksii, vai miten se menee. Tällöin moni on varmastikin kokeillut avata viinipulloa, jos jonkin näköisellä systeemillä sytkäreistä ruuvimeisseleihin.

 

Oikeanlaisella viinipullon avaajalla avaaminen käy kädenkäänteessä, eikä korkki pääse murentumaan. Tällöin vältytään myös viinipullon sisälle päätyviltä korkin palasilta.

 

Viinipullon avaajia on melkoisen paljon erilaisia. Osa on perinteisiä käsikäyttöisiä, joissa tarvitaan enemmän raakaa voimaa, mutta nykyään löytyy viinipullon avaajia, joissa korkki lähtee pullosta avaajan kahvaa kääntämällä. Osa näistä on tarjoilijan korkkiruuveja, jotka ovat alun perin suunniteltu ravintolakäyttöön. Osa taas enemmän teknisiä lähes moottorisoituja kapistuksia, joissa riittää pelkkä ranneliike viinipullon avaamiseen.

 

viinipullon avaaminen

 

Itse suosin tässäkin perinteisempää tarjoilijan korkkiruuvia. Toki jos haluaisin hifistellä, uudemmassa ja kehittyneemmässä mallissa ei olisi mitään vikaa. Hintaero näiden kahden välillä on tosin melkoinen. Jos tarjoilijan korkkiruuvin saa noin 10€:lla, joutunee kehittyneemmästä moottoroidusta yksilöstä pulittamaan jopa satoja euroja.

 

Perinteisessä korkkiruuvissa viinipullon avaamisen toimintaperiaate on erittäin simppeli. Tarjoilijan korkkiruuvissa on sahalaitainen terä, jolla poistetaan ensin viinipullon kaulassa oleva kapseli. Sen jälkeen korkkiruuvin metallinen kierteinen terä laitetaan viinipullon korkin keskelle ja lähdetään ruuvaamaan. Kun korkkia on ruuvattu riittävästi, korkin kahvaosassa on yksi tai kaksi niveltä, joiden avulla viinipulloin korkki saadaan nostettua viinipullosta.

 

viinipullo ja korkkiruuvi

 

Dekantteri

 

Avaamisen jälkeen viini olisi hyvä tuulettaa. Tällöin viinin maku paranee, kun se pääsee kosketuksiin hapen kanssa. Viini tuuletetaan kaatamalla avaamiseen jälkeen viinikarahviin eli dekantteriin. Miten viinin dekantointi oikeaoppisesti tehdään, lue asiasta lisää: Onnistu juhlissa – muista nämä seikat ennen viinien nauttimista

 

Dekanttereita löytyy erilaisia. Dekantteria valitessa on hyvä kiinnittää huomiota sen kokoon. Mitä kookkaampi dekantteri on, sitä enemmän viini pääsee tekemisiin hapen kanssa. Dekantteri saa olla leveä alhaalta, mutta kaulaosan tulisi olla kapeahko, koska muuten viinin aromit saattavat haihtua viinistä.

 

Dekanttereita saa halvimmillaan noin 15€:lla, joten mikään järin kallis investointi ei ole kyseessä. Itseltä löytyy kotimainen versio karahvista. Eli kyseessähän on Iittalan valmistama dekantteri. Joka on kyllä hyvin toiminut, koska se on riittävän tilava ja kaulaosa sopivan kapea.

 

Viinilasi

 

Dekantoinnin jälkeen viinin voi kaataa suppilon avulla takaisin pulloon ja saattaa viini tarjoilulämpötilaan.  Viinin temperoinnin jälkeen on aika päästä maistelemaan hankittua viiniä. Tätä varten pitää olla tietysti asianmukainen viinilasi. Viinilaseja löytyy huikeasti erilaisia. Niitä on käytännössä kaikki kaupatkin pullollaan.

 

No miten löytää jyvät akanoista, kun on ostamassa viinilasia. Oikeanlainen viinilasi on tulppaaninmuotoinen. Punaviiniä varten kannattaa hankkia isompi lasi tilavuudeltaan, koska punaviini tarvitsee valkoviiniä enemmän happea luovuttaakseen aromeja. Valkoviinilasin tilavuus on yleensä hieman alle 30cl, kun punaviinilaseissa tilavuus on vähän alle 40cl.

 

 

Monille viinityypeille ja rypäleille on olemassa omanlaiset lasinsa, mutta mielestäni yhdellä tai kahdella peruslasilla pärjää vallan loistavasti. Tällöin kannattaa hankkia esimerkiksi kunnollinen punaviinilasi, josta voi tarjoilla myös valkoviiniä. Sen lisäksi ostoslistalle on muistettava laittaa myös samppanjalasi, josta voi tarjoilla kuohuvat juomat.

 

Lasien hankinnassa suosin itse laatua, koska laadukkaassa lasissa viini ominaisaromit tulevat esille parhaimmalla mahdollisella tavalla. Tästä hyvänä esimerkkinä kerrottakoon Riedelin valmistama samppanjalasi, joissa lasin pohjaan on porattu pieni reikä, sen avulla samppanjan kuplat saadaan nousemaan lasin pintaan kauniina ohkaisena nauhana. Tällöin myös kuplat viipyilevät lasissa mahdollisimman pitkään.

 

samppanjalasi

 

Riedeliltä löytyy muutenkin erittäin laadukkaita laseja, joita voi ostaa vaikka yhden kappaleen, joista voi nauttia niin valko,-rosee-kuin punaviinitkin. Riedelin laseja voit ostaa esimerkiksi Decanter.fi-sivuilta.

 

Tyhjiöpumppu

 

Mikäli tykkäät nauttia viiniä aina silloin tällöin lasillisen tai kaksi, seuraavaksi kertomani viinitarvike on sinun ehdottomasti hankittava. Kyseisen viinitarvikkeen avulla saat pumpattua viiniin lisää säilyvyyttä.

 

Kyseessä on siis tyhjiöpumppu. Homma menee yksinkertaisuudessaan niin, että tyhjiöpumpun avulla pumpataan viinipullossa oleva ilma pois. Kyseisen viinitarvikkeen ja tehdyn toimenpiteen avulla viini säilyy pidempään, koska se ei pääse kosketuksiin hapen kanssa.

 

viinipullo tyhjiöpumppu

 

Mikäli ilmaa ei pumpattaisi viinipullosta pois, viini alkaisi hapettumaan jo hyvinkin nopeasti. Puhutaan myös viinin etikoitumisesta. Viini alkaa etikoitumaan jo muutaman päivän kuluttua avaamisesta, joten tyhjiöpumppua käyttämällä viini säilyy hyvänä jopa parikin viikkoa.

 

Tyhjiöpumpun mukana tulee yleensä synteettisiä tai muovisia korkkeja, jotka laitetaan viinipullon suuosaan. Sen jälkeen tyhjiöpumpulla pumpataan niin pitkään, kunnes kuuluu klik-ääni. Se tarkoittaa sitä, että viinipullosta on saatu poistettua kaikki ilma. Katso alta lyhyt video, kuinka lisätä viinin säilyvyyttä tyhjiöpumpun avulla.

 

 

Avattu viinipullo kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska viileämpi lämpötila hidastaa viinin kehittymistä. Viiniä ei kannata siis säilöä huoneenlämmössä. Kun viiniä halutaan nauttia, viini otetaan jääkaapista ja siitä päästetään ilmat pois painamalla korkissa olevasta nystyrästä. Jos viiniä on tarvetta vielä säilöä, sen voi laittaa takaisin jääkaappiin, kun on ensin pumpannut siitä ilmat pois.

 

Mistään kalliista investoinnista ei tässäkään ole kyse. Tyhjiöpumpun korkkeineen saa halvimmillaan noin 20€:lla. Lisäkorkit kustantavat vuorostaan noin 5-10€. Ekstrakorkkeja on hyvä ostaa aika ajoin, koska tyhjiöpumpun korkitkaan eivät ole ikuisia.

 

Näillä viidellä vinkillä saat hankittua vain tärkeimmät viinitarvikkeet ja säästettyä samalla sievoisen summan rahaa. Ei tarvitse hankkia kaikkia mahdollisia tarvikkeita, koska voi pärjätä oikeasti vähemmällä, kun tietää vain mitä ostaa.