Miksi kannattaa osallistua viinikurssille?

Osallistumalla viinikurssille syvennät tietämystäsi viineistä ja saat hyviä vinkkejä viinin nautiskeluun. Mitä muuta siellä opitaan ja miten voit osallistua viinikurssille, niin kerron siitä seuraavaksi.

Ennen kuin käydään läpi viinikurssien sisältöä ja mitä hyötyä niistä on, voisin kertoa muutaman sanan miehestä Viiniakatemian takana. 😊 Olen järjestänyt viinikursseja Joensuun seudulla jo kymmenen vuoden ajan eli vuodesta 2009 lähtien. Viinien parissa olen työskennellyt vuodesta 2001 eteenpäin, joista 10 vuotta sain viettää viinialalla toisen palveluksessa, jonka aikana sain todella kattavan koulutuksen niin miedompien juomien, kuin väkevienkin suhteen.

Olen todella kiitollinen saamastani koulutuksesta, ilman sitä en varmastikaan olisi tässä juuri nyt kirjoittamassa tätä kirjoitutusta. Mutta olen kuitenkin varma, että olisin aika varmasti ajautunut enemmin tai myöhemmin jotenkin viinien pariin.

Olen joskus laskenut maistelleeni pelkästään 2001-2011 välisenä aikana noin 2000 miedompaa tuotetta käytännössä silloisen valikoiman useamman kerran läpi. Tällä hetkellä valikoima on huomattavasti isompi verkkokaupan takia. Jos en väärin muista, niin olisikohan valikoimassa pelkästään viinejä jo noin 5500 eri laatua.

Kuva: Antti Ryynänen

Palataan aikamatkalla vielä tuonne 2000-luvun alkuun, jolloin elettiin monella tapaa hyvin erilaista aikaa.  Tuolloin viinejä ei maksettu vielä euroissa, vaan rahana oli vanha kunnon markka. 10 euron viinipullo kustansi tuolloin ruskean setelin verran eli noin 50-60 markkaa ja kahden kympin viinipullosta sai pulittaa satasen. Kuten mainitsin, niin valikoima oli huomattavasti suppeampi mitä nykyään. Luomutuotteitakaan ei ollut kovinkaan montaa tarjolla, tai ainakaan samassa määrin mitä nykyisin on.

Viinikurssien järjestämiseen keskittyneen Viiniakatemian perustin loppuvuodesta 2015, joten viime vuosinakin on tullut viinejä maisteltua. Enää en ole pitänyt kirjaa maistamistani viineistä ja niiden lukumäärästä. Eiköhän tuo luku ole siirtynyt jo seuraavalle tuhat luvulle, luulen ainakin näin.

Viinikurssi on loistava tapa nauttia toisten seurasta viineistä keskustellen

No se aikamatkasta, palataanpas takaisin nykyhetkeen. Järjestän viinikursseja niin työ- ja kaveriporukoille, pikkujouluihin kuin polttareihin. Sopiva kohde viinikurssille on paikka, missä on viineistä kiinnostuneita ihmisiä, jotka haluavat viettää aikaa yhdessä viineistä oppimalla. Viinikurssi on loistava tapa nauttia toisten seurasta viineistä keskustellen.

Viinikurssin järjestäminen lähtee yleensä liikkeelle siitä, että asiakas ottaa yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse. Onpa yhteydenotto tullut joskus Facebookinkin kautta. Ensin sovin asiakkaan kanssa mahdollisen viinikurssin ajankohdan. Yleensä asiakkaalla on tämä ajankohta jo tiedossa, jos vaikka toimii työpaikan tyky-illan vastuuhenkilönä.

Viinikurssit toteutetaan aina asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Se on mahdollista järjestää myös jonkin teeman ympärille rakennettuna. Viinikursseilla on mahdollista maistella vaikkapa jonkin tietyn alueen tai maan viinejä. Pikkujouluaikaan on vuorostaan mahdollista tutustua jouluajan viineihin ja saada vinkkejä joulupöydän viinin valintaan.

Kaikista suosituin on ehdottomasti se, että maistellaan eri maalaisia ja hintaisia viinejä, eikä keskitytä erikseen minkään tietyn maalaisiin viineihin. Valko- ja punaviinikursseilla mennään yleensä rypäle edellä eli niissä tutustutaan eri rypälelajikkeista valmistettuihin viineihin. Kun taas kuohuviineissä lähtökohtana on tutustua eri valmistusmenetelmiin. Kuohuviini-kurssilla opitaan miten valmistusmenetelmä vaikuttaa viinin makuun ja tuoksuun.

Viinikurssi voidaan järjestää myös asiakkaan kotona

Kun kurssin ajankohta on lyöty lukkoon, on aika sopia käytännön järjestelyistä eli keskustella asiakkaan toiveista viinikurssin sisältöön, käytännössä se tarkoittaa sitä, että mitä tuotteita maistellaan, minkä hintaisia ja muita mahdollisia toiveita. Paikaksi valikoituu lähes poikkeuksetta asiakkaan järjestämät tilat kuten työpaikan kokoustilat. Viinikurssi voidaan järjestää myös asiakkaan kotona, mikä on hyvä paikka varsinkin pienemmälle osallistujamäärälle esim. polttareihin, pienille työyhteisöille tai vaikkapa kaveriporukoille. Viinikurssi on mahdollista järjestää myös minun hankkimissani tiloissa vaikkapa kokoustilassa tai ravintolassa.

Kun käytännön järjestelyt on saatu sovittua, niin on aika valita viinit asiakkaan esittämien toiveiden mukaisesti. Valittuani viinit ilmoitan ne asiakkaalle, jotta asiakas voi tilata ne Alkon verkkokaupan kautta. Tämä siitä syystä, että minulla ei ole alkoholilupia ja toisekseen nykylainsäädännön takia en voi tilata juomia ja laskuttaa niitä asiakkaalta. Lisäksi se edellyttäisi sitä, että paikka, jossa viinejä nautitaan, olisi haettu anniskelupaikaksi. Se taas maksaisi joka kerta satoja euroja, ja se ei taas ole taloudellisesti järkevää. Jos Viiniakatemialla olisi omat tilat, niin silloin tilanne olisi toki toinen.

Riittää, että asiakkaat saapuvat paikalle sovittuna aikana

Asiakkaan tilattua viinit, asiakas lähettää minulle tilausvahvistuksen, jolla voin käydä noutamassa viinit ja tuoda sovittuna aikana mukanani. Viinikurssin hintaan kuuluu viinilasien ja kurssimateriaalin lisäksi patonkia ja kurkkua suun neutralointia varten. Viinikurssi sisältää kaiken tarvittavan. Asiakkaiden ei tarvitse valmistautua kurssille mitenkään erityisesti eli käytännössä riittää, että asiakkaat saapuvat paikalle sovittuna aikana.


Itse viinikurssilla opitaan ensin, miten viinejä maistellaan oikeaoppisesti. Sen jälkeen tutustaan erilaisiin rypälelajikkeisiin ja maistellaan niistä valmistettuja viinejä. Viinikurssin antia on ehdottomasti se, että viineistä keskustellaan ja voidaan löytää yhdessä erilaisia makuja ja tapoja aistia viiniä eli saada ahaa-elämyksiä. Viinikurssilla saat lisäksi käytännön vinkkejä viinin tarjoiluun. Vinkkejä hyödyntämällä saat viinin nautiskelusta viinikurssin jälkeen enemmän irti. Viinikurssilla käydään läpi myös viineissä käytettäviä säilöntäaineita ja tutustaan myös luomuviineihin. Jos haluat oppia luomuviineistä saman tien, niin lukaisepa luomuviineistä kertova blogikirjoitukseni:

Miksi nauttia luomuviiniä?

Viinivisa huipentaa viini-illan hienolla tavalla

Viinikurssin kruunaa kehittämäni leikkimielinen Viiniakatemian viinivisa, jossa päästään testaamaan kurssilaisten osaamista viinikursseilla käydyistä aiheista. Viinivisa huipentaa viini-illan hienolla tavalla. Viinikurssille osallistuvat saavat kurssista muistoksi kunniakirjan, joten jokaiselle jää kurssista silläkin tavalla mukava muisto. Jokainen saa kurssimateriaalin itselleen, joten kurssilla opittuihin asioihin on helppo palata myöhemmin.

Moni työyhteisö ottaa kerralla useamman kurssin eli oppiminen aloitetaan ensin, vaikka valkoviineillä, sen jälkeen jatketaan punaviineillä, minkä jälkeen vuorossa on kuohuviinit. Tavallista on sekin, että otetaan ensin yksi kurssi, minkä jälkeen otetaan toinen ja sen jälkeen kolmas jne. Kurssien välissä on hyvä olla ainakin muutama kuukausi, jotta kurssin oppeja pääsee kunnolla soveltamaan ennen kuin jatketaan uudella aiheella. Viinikurssi toimiikin erittäin hyvin juuri työporukoiden ryhmähengen nostattajana, ja mikäs sen mukavampaa kuin jatkaa samalla porukalla viineihin tutustumista muutamaan kuukauden tai vaikka puolen vuoden kuluttua edellisen kurssin päätyttyä.