Käsittele kuohuviiniä oikein – katso vinkit

Kuohuviini kuuluu juhlaan, varsinkin uuden vuoden juhlintaan, vappujuomaksi ja alkukesästä valmistujaisiin. Vaikka kuohuvat mielletään erityisesti juhlaan, niin nykyään niitä nautitaan siinä missä muitakin viinejä. Se on todella monipuolinen ruokajuoma läpi aterian.

Jotta kuohuviineistä saa kaiken mahdollisen irti, on muistettava muutama asia. Kuohuviiniä käsiteltäessä kannattaa olla varovainen, koska kuohuviinipullossa on painetta jopa enemmän kuin autorenkaassa. Tästä syystä pullon avaamiseen ja viinin viilentämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kuohuviinin jäähdyttäminen

Kuohuviinit nautitaan jääkaappiviileinä eli noin 6–8 asteisina. Viinien tarjoilulämpötiloista kerroinkin aikaisemmassa kirjoituksessani. Kuohuviinipullon saa viilennettyä optimilämpötilaan laittamalla sen jääkaappiin vähintään noin kolmeksi tunniksi.

Kuohuviinin saa viilennettyä nopeamminkin esimerkiksi käyttämällä kuohuviinipullon ympärille laitettavaa cooleria.  Se viilentää kuohuviinin jopa 5-10 minuutissa. Coolereita löytyy mm. Alkoista sekä viinitarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä kuten Decanterista. Kuohuviinin saa jäähdytettyä myös laittamalla pullo juoksevan kylmän veden alle, tai talvella lumihankeen ja kesällä järveen.

Myös hyvä keino viilentämiseen on laittaa kuohuviinipullo jäillä, vedellä ja suolalla täytettyyn astiaan tai jäähdyttimeen noin 15-20 minuutin ajaksi. Jääpaloja ja vettä olisi hyvä laittaa astiaan samassa suhteessa, suolaa riittää muutama ruokalusikallinen. Pelkkä vesi ja jääpalatkin toimivat hyvin, mutta suolan avulla viilennystä saadaan nopeutettua. Astiassa jää alkaa ensin sulamaan, suola jäähdyttää veden nopeammin ja kuohuviini jäähtyy haihdunnan kautta. Kuohuviinipulloa kannattaa käännellä välillä, jotta se viilentyisi mahdollisimman tasaisesti ja saavuttaisi optimitarjoilulämpötilan nopeammin.

Kun kuohuviini avataan oikeaoppisesti kuuluu korkeintaan pieni sihahdus

Kuohuviinipullossa on painetta jopa 6 baria, tästä syystä pulloa avatessa kannattaa olla varovainen. Korkki voi väärin avatessa aiheuttaa monenlaista vahinkoa singotessa kanssajuojia päin. Kuohuviinin avaaminen voi aiheuttaa myös tarpeetonta ylikuohumista, mikäli se avataan kääntämällä korkista eli poksauttamalla korkki auki. Kuohuviinin kuohuminen kuuluu formulakisojen palkintopallille, kun voittajat suihkuttelevat samppanjoita ympäriinsä. Se on toki hienon näköistä, mutta ei kuulu viinin nautiskeluun, koska hyvää tavaraa menee hukkaan.

Kuohuviinipullo avataan oikeaoppisesti, kun ensin poistetaan folio ja korkin ympärillä oleva rautalanka. Sen jälkeen pullon pohjasta otetaan kiinni ja laitetaan korkki toisen käden kämmenpohjaan. Tässä vaiheessa pullo kannattaa suunnata itsestä ja myös muista poispäin mahdollisten vahinkojen välttämiseksi. Korkkia ei lähdetä pyörittämään, vaan pyöritetään hitaasti pullon pohjasta ja hidastetaan toisella kädellä korkkia ja sen irtoamista. Kun kuohuviini avataan oikeaoppisesti kuuluu korkeintaan pieni sihahdus, näin viiniä ei mene hukkaan, kun se ei kuohu yli.

Kuohuviinin tarjoilu

Kuohuviinejä tarjoillaan perinteisesti kapeista ja tulppaaninmuotoisista laseista, joista kuohuviinin aromit ja vivahteet tulevat parhaiten esille. Kuohuviiniä kaataessa kannattaa muistaa mahdollinen ylikuohuminen, joten lasiin kaataminen aloitetaan rauhallisesti. Lasin pohjalle kaadetaan ensin pieni määrä viiniä ja lasi täytetään, kun vaahto on laskeutunut. Yhdestä pullollisesta saa täysiä laseja noin 7 kaatoa. Toki jos jättää isomman kuohumisvaran eli noin peukalonverran tyhjää, niin saa jopa reilut 10 annosta.

Avattu pullo jääkaapissa

Avattu kuohuviinipullo kannattaa aina säilyttää jääkaapissa, koska alhaisempi lämpötila hidastaa viinin kehittymistä. Sama pätee muihinkin viineihin. Kuohuviinipulloille on lisäksi saatavilla niihin tarkoitettuja sulkijoita, joiden avulla viini pysyy hyvänä ja kuplat säilyvät pullossa jopa muutaman päivän.

Näillä vinkeillä kuohuviinin käsittely on toivottavasti helpompaa ja se tulee tarjoiltua oikeassa lämpötilassa. Tällöin myös kuohuviinin nautittavuus lisääntyy, kun se on riittävän viileää.