Kuulostaako tutulta; aamulla on pää kipeänä ja vähän krapulainen olo, vaikka olet nauttinut edellisenä iltana vain lasillisen punaviiniä. Päänsärkyyn voi olla monta syytä. Kerron seuraavaksi mistä viinin aiheuttama päänsärky voi johtua.
Viini sisältää paljon erilaisia lisä- ja apuaineita. Tunnetuin viineissä käytettävä lisäaine lienee rikkidioksidi eli sulfiitit. Sulfiitteja lisätään viiniin parantamaan sen säilyvyyttä ja sen on tarkoitus estää myös viinin hapettumista. Voit lukea viinin säilöntäaineista lisää:
Miksi nauttia luomuviiniä?
On epäilty, että yksi päänsäryn aiheuttajista voisi selittyä juuri sulfiittien käytöllä. Etenkin astmaa sairastavat voivat saada oireita rikkidioksidista jo hyvinkin pieninä pitoisuuksina. Vaikka nykyään on olemassa viinejä, joihin ei lisätä sulfiitteja, on muistettava, että sitä muodostuu viiniin luontaisesti käymisprosessin aikana.
Päänsäryn voi aiheuttaa myös tanniinit, joita liukenee punaviiniin rypäleiden kuorista ja rangoista. Tanniinit ovat kasveissa esiintyviä fenolisia uuteaineita eli flavonoideja. Tanniineja esiintyy rypäleiden lisäksi muun muassa puissa esimerkiksi koivussa, männyssä sekä tammessa, josta sitä voi liueta myös tynnyrikypsytyksen aikana viiniin. Tanniinia esiintyy myös monissa syötävissä kasveissa kuten metsämarjoissa, greipissä ja granaattiomenassa.
Tanniinien avulla pystytään vaikuttamaan viinin makuun valmistamalla täyteläisiä ja myös hyvin säilyviä punaviinejä. Tunnistat tanniinit viinistä suuta kuivattavana jopa kiristävänä tuntemuksena suun limakalvoilla. Iän myötä tanniinit pehmenevät. Jotta pystyt nauttimaan tanniinista viiniä ongelmitta, tanniineja saat pyöristettyä ja pehmennettyä dekantoimalla viinin. Lue lisää:
Eikö viinin aromit avaudu? Kokeile näitä kolmea vinkkiä
Päänsäryn saaminen voi johtua myös kerran koetusta voimakkaasta päänsärystä tai krapulasta. Tällöin kyseessä on viinipäänsärky, mikä voi laueta aina uudestaan vaikka lasillisesta viiniä, kun olet nauttinut samaa viiniä tai rypälettä. Viini voi tulla joltain tietyltä alueelta tai sitten siinä voi olla jokin tietty tuoksu, mikä aiheuttaa päänsäryn uudelleen. Viinipäänsärky tulee siis aina saman tyyppisestä viinistä, mikä on laukaissut päänsäryn myös aiemmin.
Mitä olen itse ehkä eniten kuullut, on se, että Merlot rypäleistä valmistetut viinit aiheuttaisivat eniten päänsärkyä. Merlot viiniäkin on tullut maisteltua ja en pysty kyllä itse henkilökohtaisesti allekirjoittamaan kyseistä väitettä. Mutta väitettä ei voi lähteä kyseenalaistamaan, koska kuten mainitsin, niin tässä todella riittää, että kyseisestä rypäleistä valmistettu viini on aiheuttanut päänsäryn joskus aiemmin.
Viinipäänsäryn eli ns. päänsärkyoireyhtymän aiheuttaman päänsäryn voi saada tosiaan hyvinkin pienestä pitoisuudesta. Käytännössä lasillinenkin riittää päänsäryn saamiseen.
Miten välttää viinin aiheuttamaa päänsärkyä?
Jos olet huomannut, että päänsärkyä ilmenee varsinkin valkoviinien ja makeiden viinien nauttimiseen jälkeen, päänsäryn aiheuttaja voisi selittyä viinin sulfiittien käytöllä. Tämä johtuu siitä, että valkoviineissä ja enemmän sokeria sisältävissä viineissä sulfiittien määrä on suurempi kuin punaviineissä. Tällöin voisit kokeilla punaviiniä tai viinejä, joissa ei ole lainkaan lisättyä sulfiitteja eli vaikkapa alkuviinejä. Lue lisää alkuviineistä:
Alkuviinit – viiniä luonnollisimmillaan
Mikäli päänsärky aiheutuu tanniinisista viineistä, voisit suosia valkoviinejä, koska valkoviinien valmistuksessa rypäleiden kuoret poistetaan ennen käymisprosessin alkua, joten niihin ei pääse liukenemaan pääsääntöisesti lainkaan tanniinia. Mikäli tykkäät kuitenkin enemmän punaviineistä, niin kannattaa kokeilla mahdollisimman vähätanniinista punaviiniä.
Jos päänsäryn aiheuttaja on saman tyyppinen viini, kannattaa vuorostaan kokeilla jotain muun tyyppistä viiniä, kuten eri rypäleistä valmistettua tai eri maalaista viiniä. Mikäli lukeudut niihin, jotka ostavat usein samanlaista viiniä, niin suosittelen kysymään rohkeasti apua viininvalintaan Alkossa asioidessasi.
Juo enemmän vettä
Yksi syy päänsärkyyn voi olla se, että juot yksinkertaisesti liikaa viiniä tai muuta alkoholia. Alkoholimäärää vähentämällä pystyt todennäköisesti välttämän päänsärkyä. Toki syy voi olla myös se, että juot liian vähän nestettä – kuten vettä – viinin nauttimisen lomassa. Alkoholihan poistaa tunnetusti nestettä kehosta, joten pahimmillaan se voi aiheuttaa nestehukan, mikä voi vuorostaan aiheuttaa päänsärkyä. Tällöin päänsärkyä voi yrittää välttää sillä, että juo lasillisen vettä yhtä viinilasillista kohden.