Onnistu juhlissa – muista nämä seikat ennen viinien nauttimista

Kerron kolme vinkkiä, joilla saat lisättyä viinin nautittavuutta huomattavasti ja viinistä parhaiten aromit irti. Osa seikoista on sellaisia, että niihin ei tule kiinnitettyä sen enempää huomiota. Moni ehkä noudattaa ohjeita, mutta todella moni laiminlyö nämä tekijät, monesti myös itseni mukaan lukien.

Ensimmäinen asia on viinin dekantoiminen eli viinin kaataminen karahviin heti avaamisen jälkeen. Mitä hyötyä dekantoimisesta sitten on, ja miksi viiniä ei voisi nauttia heti viinipullon avattua? Mielestäni isoin syy viinin dekantoimiseen ja siihen miksi niin kannattaa tehdä on se, että viinin maku paranee, kun se pääsee kosketuksiin hapen kanssa.  Saat viinin tuoksusta ja mausta enemmän irti dekantoimalla. Lisäksi punaviinin tanniinit pyöristyvät dekantoidessa ja viinin hedelmäiset aromit pääsevät näin esiin.

Jos kyse on iäkkäämmästä tai pidempään kypsytetystä viinistä, viinin dekantoiminen kannattaa tehdä kirkkaan valon vaikkapa kynttilän avulla kallistamalla viinipulloa kynttilää vasten ja samalla kaataen viinien tasaisesti karahviin. Kaatamista jatketaan niin pitkään, kunnes viini saadaan kaadettua dekantteriin ja mahdollinen sakka tulee pullon kaulaan. Jos sakkaa on todella paljon, pullo kannattaa laittaa välillä pystyasentoon, jotta sakka painuisi taas pullon pohjaan ja kaatamista voitaisiin sen jälkeen jatkaa.

Viinin dekantoiminen toimii viiniä tuulettavana tekijänä

Vaikka viinissä ei olisi sakkaa, dekantoiminen toimii todella hyvin viiniä tuulettavana tekijänä myös nuoremmille viineille. Viiniä kannattaa pyöritellä karahvissa, jotta se saa vielä enemmän happea. Nuorempi ja tanniinipitoisempi viini tarvitsee pidemmän ajan, kuin iäkkäämpi viini. Nuoret ja hyvin voimakkaat viinit voivat tarvita jopa vuorokauden karahvissa, kun taas joillekin viineille riittää muutama tunti.

Itse olen tykästynyt Iittalan dekantteriin, koska se on riittävän tilava ja sen kaula päästää sisään riittävästi ilmaa. Näin viini pääsee kunnolla kosketuksiin hapen kanssa ja vapauttaa makuvivahteensa ja tuoksunsa parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Katso alta lyhyt video, miten viini kaadetaan dekantteriin.

Jos et omista karahvia tai mitään kannua mihin viinin voisi dekantoida, pullo olisi hyvä avata muutamaa tuntia ennen tarjoilua. Viinipullon avaaminen etukäteen ei kuitenkaan vaikuta viiniin aromimaailmaan samalla tavalla, kuin ”normaali” dekantointi.

Toinen hyvä vaihtoehto miten saat viiniä tuuletettua, on kaataa se johonkin astiaan ja heti sen jälkeen takaisin pulloon.   Voit myös kaataa viinin valmiiksi lasiin ja antaa sen siinä hengittää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että viini menettää nopeasti optimitarjoilulämpötilan, kun se lämpenee huonelämpötilan vaikutuksesta. Sama päätee myös viinin dekantoimiseen, joten sen jälkeen kannattaa viini vielä viilentää oikeaan lämpötilaan.

Viinin temperointi

Mitä temperointi oikein tarkoittaa? Sillä tarkoitetaan viinin saattamista oikeaan tarjoilulämpötilaan. Viineissä se tarkoittaa käytännössä viilentämistä jääkaapissa optimilämpötilaan. Temperointi tehdään myös eri ruoille kuten pihveille ja  juustoille ennen tarjoilua ottamalla ne huoneenlämpöön ennen nauttimista tai valmistusta. Se on myös suklaan valmistuksessa tärkeä vaihe ennen muotteihin laittamista.

Viinin tarjoilulämpötilaan vaikuttaa viinin täyteläisyys ja sokeripitoisuus. Hyvä perussääntö valkoviineissä on, että mitä makeampi valkoviini sitä viileämpänä se tarjoillaan. Kuivemmat valkoviinit tarjoillaan 10–16 °C ja makeat viinit noin 8–10 °C.  Kuohuviinien tarjoillaan jääkaappiviileänä eli noin 6–8 °C.

Punaviinien tarjoilulämpötilaan vaikuttaa viinin täyteläisyysaste ja tanniinisuus. Mitä voimakkaampi tai täyteläisempi viini, sitä korkeampi on viinin tarjoilulämpötila. Täyteläisemmät punaviinit tarjoillaan yleensä hieman viilennettynä noin 16–18 °C. Mitä kevyempi, nuorempi tai makeampi viini on, sitä viileämpänä se tarjoillaan eli noin 14–16 °C tai jopa vieläkin viileämpänä.

Viinin maku pehmenee, tasapainottuu ja sitä kehittyneemmältä se myös maistuu

No miksi oikea lämpötila on tärkeä? Lämpötilalla pystytään vaikuttamaan viiniin nautittavuuteen kaikesta eniten. Kun tarjoat viinin oikean lämpöisenä, sen ominaisuudet tulevat esille parhaimmalla mahdollisella tavalla. Oikeassa lämpötilassa viinin maku pehmenee, tasapainottuu ja sitä kehittyneemmältä se myös maistuu. Viinin oikeanlainen viilennys vähentää myös viinin makeutta. Se toimii hyvin raikastavana tekijänä ja lisää sitä kautta valkoviinin nautittavuutta, kun viini ei maistu liian makealta.

Parhaiten ja nopeinten viinin saa viilennettyä sopivaan tarjoilulämpötilaan laittamalla sen jääkaappiin, kuohuviinin noin kolmeksi tunniksi, valkoviinin muutamaksi tunniksi, täyteläisen punaviinin noin puoleksi tunniksi.

Oikeanlainen viinilasi

Kolmas vinkki on hankkia oikeanlainen viinilasi. Sillä on iso merkitys niin viinin makuun kuin tuoksuunkin. Lasin olisi hyvä olla jalallinen, kirkas, ohut ja ylöspäin suippeneva ja mielellään tulppaaninmuotoinen. Punaviinilasi on tilavuudeltaan yleensä isompi, koska se tarvitsee valkoviiniä enemmän ilmaa ja happea luovuttaakseen aromeja. Itse olen tykästynyt Iittalan Senta punaviinilaseihin, koska ovat tilavuudeltaan sopivan kokoisia (38 cl), tällöin viinien pyörittelykin lasissa onnistuu.

Isoimmat punaviinilasit ovat tilavuudeltaan jopa 0,7 l:n vetoisia eli lasiin mahtuu pullollinen viiniä.  Jos haluaa hifistellä, niin monille viinityypeille ja rypäleille on olemassa omat lasinsa, kuten tuo mainitsemani 0,7 l:n kokoinen Riedelin Burgundy lasi. Isossa lasissa on kyllä kiva nautiskella viiniä, kun viini saa paljon ilmaa ja aromit pääsevät kunnolla avautumaan. Kun sitä pyörittelee niin ei ole vaaraa, että viiniä läikkyisi yli.

Toivottavasti vinkeistä on sinulle hyötyä ja saat viinien nautiskelusta enemmän irti näillä muutamalla hyvin yksinkertaisella vinkillä.

Timo Lehtinen