Miksi nauttia luomuviiniä?

 

Tämän kertaisessa blogissa aiheena on luonnonmukaiset viinit eli luomuviinit. Kerron miksi kannattaa suosia luomua myös viineissä, sekä mitä tietoja viinipakkauksissa tarvitsee ilmoittaa. Kuten äsken mainitsin, luomuviinit valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Samalla tavalla kuin muissakin elintarvikkeissa, niin luonnonmukaisuus on se juttu, mistä kaikki lähtee liikkeelle.

Moni on varmasti miettinyt ovatko luomuviinit, jotenkin parempia kuin ns. tavalliset viinit. Luomuviinit aiheuttavatkin hyvin paljon keskustelua pitämilläni viinikursseilla. Lähes jokaisella kurssilla kysytään ja keskustellaan niiden eroista suhteessa ei-luomuna valmistettuihin. Eron havainnollistaminen on hankalaa, koska jokaisella on omanlainen makuaistinsa ja jokainen maistaa viinin aromit omalla tavallaan ja toisekseen, jotta eroja pääsisi konkreettisesti havainnoimaan pitäisi maistella samaa viiniä luomuna ja ei-luomuna.

Seuraavaksi käyn läpi luomuviinejä ja niiden valmistusta vähän tarkemmin eli vuorossa on kirjoituksen tietopläjäys. Luonnonmukaiseen viljelyyn kuuluu, että rypäleet kasvatetaan luonnonmukaisesti, eikä viininvalmistuksessa saa käyttää mitään kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Myöskin viininvalmistuksessa käytettävien erilaisten lisä -ja apuaineiden käyttöä on rajoitettu. Kun ei-luomuissa näitä lisä -ja apuaineita on mahdollista käyttää noin 60, niin luomuviineissä niitä saa käyttää noin 40 erilaista. Näitä kyseisiä aineita käyttämällä voidaan vaikuttaa mm. viinin makuun ja väriin.

Se mitä nämä lisä- ja apuaineet sitten ovat, niin niitä ei tarvitse nykyisen lainsäädännön puitteissa ilmoittaa. Toisin sanoen, viinipakkauksissa ei tarvitse ilmoittaa viinissä käytettäviä ravintosisältö- ja valmistusainemerkintöjä samalla tavalla kuin muissa elintarvikkeissa. Ainoat lisäaineet mitä viinipakkauksissa tarvitsee ilmoittaa ovat rikkidioksidi eli sulfiitit, mikä tuli pakolliseksi 2000-luvun alkupuolella ja eläinperäiset ainesosat kuten kananmunan tai maidon käyttö viinin kirkastamisessa. Kuulostaa aika hurjalta, vai mitä? Joku voisi ajatella, että kyse on viinin manipuloinnista. Aiheesta tuli joskus Ylen kanavilla erittäin mielenkiintoinen dokumentti nimeltään Spotlight: Viinin salaisuus. Suosittelen katsomaan, jos vaikka löytyy vielä Yle Areenasta.

Sulfiitteja on luomuissa jopa kolmannes vähemmän

Luomuviineissä on rajoitettu lisäksi rikkidioksidin määriä. Luomuviineissä sulfiitteja on jopa kolmannes vähemmän, kuin ei-luomuna valmistetuissa. Miksi rikkiä sitten lisätään viineihin? Kuten varmasti olette jo lukeneet/kuulleet, rikkidioksidilla on tärkeä tehtävä, koska rikki estää viinin hapettumista, joten sen avulla viini säilyy pidempään. Vaikka rikkiä lisätään viiniin sen säilyvyyden parantamiseksi, rikkiä muodostuu viiniin myös luontaisesti käymisprosessin aikana. Eli sitä ei pystytä välttämättä täysin estämään. Nykyään on olemassa myös viinejä, mihin ei ole lisätty lainkaan sulfiitteja. Ne ovat yleensä ns. alkuviinejä, joissa luomuajatus on viety luomua vieläkin pidemmälle. Niissä ei käytännössä käytetä mitään lisäaineita.

Luomu edustaa ideologiaa ja ajatusta puhtaammasta ruoasta ja viinistä

No siinä olikin iso liuta syitä miksi suosia luomua viineissä. Itse suosin luomua mahdollisuuksien mukaan. Minulle luomu edustaa ideologiaa ja ajatusta puhtaammasta ruoasta ja viinistä. Ja jos luomun makua mietitään, niin minusta ne ovat jotenkin maukkaampia, kuin ei-luomuna valmistetut. Mutta sekin on vain minun henkilökohtainen näkemykseni asiasta. Ei se aina tietystikään näin ole. Ja kuten sanoin, viineissä vertailun tekeminen on käytännössä mahdotonta.

Muissa elintarvikkeissa vertaileminen onnistuu helpostikin. Esimerkiksi vaikkapa hedelmät, niin samaa omenalajiketta löytyy todennäköisesti ei-luomuna, kuin luomunakin. Tällöin erojen huomaaminen on paljon helpompaa, kun pystyy vertailemaan kahta laatua samanaikaisesti. Toinen hyvä esimerkki on maidot, minusta ainakin luomumaidoissa ja tavallisissa maidoissa on eroa kuin yöllä ja päivällä. Luomumaidot ovat homogenoimattomia, kun taas normaalimaitoja käsitellään enemmän ja vähemmän.

Kiitos, kun jaksoit lukea kirjoituksen!